Antenni-tv-verkon taajuusmuutostöiden vaihe II käynnistyy Keski-Suomesta 25.1. - muutoksella vaikutuksia antenni-tv-lähetyksien vastaanottoon

Tiedote 7.12.2015

Antenni-tv:n taajuusmuutostöiden vaihe II käynnistyy 25. tammikuuta alkavalla viikolla
ja päättyy toukokuun lopussa. Vaihe II:n aikana muutostöitä tehdään Keski-Suomen, Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen, Pohjois- ja Etelä-Savon, Pohjois- ja Etelä-Karjalan, Uudenmaan sekä Lapin alueilla.

Paikkakunnat, joissa tv-lähetyskanavamuutokset toteutetaan
Pieksämäki, Kuhmoinen, Joutsa, Saarijärvi, Äänekoski, Kangasniemi, Jämsä, Jämsänkoski, Keuruu, Tammela, Jyväksylä, Laukaa, Korpilahti, Luopioinen, Ouninpohja, Mänttä, Pusula, Honkajoki Hämeenlinna, Kuhmoinen, Luhanka, Karvia, Ähtäri, Loimaa, Nilsiä, Heinävesi, Joroinen, Kaavi, Kangaslampi, Pihtipudas, Kuopio, Rautavaara, Siilinjärvi, Varpaisjärvi, Karstula, Kyyjärvi, Pylkönmäki, Raahe, Pernaja, Porvoo, Joutseno, Parikkala, Rautjärvi ja Muonio.

Muutostöiden tarkat asema- ja kanavatiedot löytyvät netistä www.taajuusmuutos.fi/aikataulu. Digita tiedottaa tarkemmista muutostöiden kellonajoista ja taajuusmuutostöiden aiheuttamista lähetyskatkoksista lähempänä muutosajankohtaa.

Rinnakkaislähetykset osalla lähetysasemia
Osalla lähetysasemista lähetetään tv-sisältöä samanaikaisesti uudella ja poistuvalla taajuudella yhdestä neljään viikkoa. Tarkemmat tiedot rinnakkaislähetyksistä kerrotaan aluekohtaisesti muutostiedotteiden yhteydessä ja taajuusmuutos.fi-sivustolla.

Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin
Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoin ennen taajuusmuutostyötä. Mikäli muutoksia ei tehdä, muuttuneet kanavat lakkaavat näkymästä heti taajuusmuutoksen jälkeen tai rinnakkaislähetyksen loputtua.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen
Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Kanavahaun tekeminen
Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta.

Muutoksen taustat
Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset ovat käynnistyneet Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015.

Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita.

Lisätietoja:

Taajuusmuutos.fi www.taajuusmuutos.fi

Alueen antenniasentajat: www.digita.fi/digitapro

Viestintävirasto:

https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä.

Vastaanottimien kanavahaku:
Taajuusmuutos koskee kotitalouksia, jotka vastaanottavat antenni-tv-lähetyksiä. Antenni-tv-vastaanottimen tunnistaa DVB-T-merkinnästä.
Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat.

Mediayhteydenotot
Minna Flink, johtaja, viestintä ja markkinointi
Puh. 040 742 8849

Palaa otsikoihin


Tämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.