Taajuusmuutos.fi UHF-antenni
Antenn-TV-nätets
frekvensförändringar

Övergången till den nya sändningstekniken gäller Digitas markbundna tv-nät i UHF-frekvensområdet (470–790 MHz).

Arbetet inleds våren 2015 och blir slutfört före utgången av år 2016. De sista ändringarna görs i Södra Finland.


I fastigheter med centralantenn skall antennsystemen förändras
P.g.a. frekvensförändringarna skall antennsystemen förändras i bostadsaktiebolag och offentliga byggnader som mottar tv-sändningar via ett centralantennät. Vi rekommenderar att disponenter vid fastigheter med centralantenn kontaktar sin lokala antennentreprenör i god tid före frekvensändringen.  

Invånarna skall göra en ny kanalsökning 
Invånare i rad-, par- och höghus skall göra en kanalsökning efter att en antentekniker har gjort förändringarna I centralantannätet. Bostadsaktiebolagen skall informera invånarna om tidpunkten för kanalsökningen. 

Förändringar som gäller invånare i egnahemshus
I egnahemshus och småhus behöver man vanligen inte genomföra några förändringar. I vissa fall kan förändringar i antennsystemet dock behövas.  Om antennsystemet inte behöver förändras, räcker det med att göra en kanalsökning efter att frekvensändringen har genomförts i området.

Att göra en kanalsökning
De flesta tv-mottagare söker kanalerna automatiskt. Konsumenten behöver bara starta kanalsökningen. Några mottagare kan behöva återställas till fabriksinställningarna innan man gör en kanalsökning. Anvisningar för kanalinställningen finns på www.taajuusmuutos.fi eller I mottagarens bruksanvisning.

Bakgrund för förändringen
Frekvensförändringarna grundar sig på det kommunikationspolitiska programmet för elektroniska medier: som statsrådets överlämnade till riksdagen 2012 samt på internationella beslut. En betydande del av de frekvenser som huvudsändarna och tilläggssändarna på Digitas UHF-frekvensområde använder kommer att ändras. Förändringarna genomförs gradvis under 2015–2016. De första förändringarna genomförs på tv-stationerna i norra Finland i juli 2015.

Kommunikationsverket koordinerar frekvensförändringarna och ger allmän information om frekvensförändringarna till media, antennentreprenörer och konsumenterna. TV-sändningsoperatören Digita ansvarar för informationen om frekvensförändringarnas tidtabell och hur förändringarna fortskrider.

Ytterligare information: 

Taajuusmuutos.fi www.taajuusmuutos.fi

Antenntekniker: www.taajuumuutos.fi/antenniasentajat

Kommunikationsverket:

på svenska: https://www.viestintavirasto.fi/sv/tvradio/antenniverkonmuutokset.html

på finska: https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html

Kommunikationsverkets tjänst MONITORi kommer att erbjuda regional information om hur förändringarnas fortskrider.

Mottagarnas kanalsökning

Vid problem med mottagare och frågor om de grundläggande inställningarna kan konsumenterna även kontakta återförsäljare, tillverkare och importörer.

 


Tämä sivusto käyttää evästeitä parantaaksemme verkkosivujemme käyttökokemusta, kohdentaaksemme sinulle markkinointia ja analysoidaksemme verkkoliikennettä. Käyttämällä sivustoa oletamme, että hyväksyt evästeiden käytön.